top of page

Motivatie Deel 1 De inleiding

Bijgewerkt op: 15 nov. 2021

Wij hebben voor jou uitgezocht hoe motivatie in elkaar steekt, Veel lees plezier met deel 1!


In dit eerste deel streef ik ernaar om de volgende vraag te beantwoorden:


1: Wat is motivatie en waarom groepstrainingen zo motiverend zijn?



Laten we bij het begin beginnen wat is motivatie?

Over motivatie wordt ontzettend veel onderzoek gedaan en ook veel gepubliceerd.


Sommige mensen hebben een “gezonde keuze” zo gemaakt, anderen hebben er meer moeite mee en bij sommige is vooral het Jojo-effect dominant. En dit allemaal heeft te maken met het type motivatie die je ervaart, laten we starten met het definiëren van de term motivatie.

Motivatie is datgene wat een individu tot bepaald gedrag drijft. Motivatie heeft invloed op de initiatie, richting, intensiteit en volharding van het menselijk gedrag. Zo zijn er verschillende theorieën die zich bezighouden met motivatie zoals de Pyramide van Maslow, attributietheorie, verwachtingstheorie, flowtheorie en fixd mindset versus growth mindset etc. Veruit de meest prominente theorie is het ‘zelfdeterminatie theorie’.

In dit reeks aan artikelen gaan we het vooral over Motivatie hebben zoals beschreven staat in de zelfdeterminatie theorie.

Maar eerst een korte inleiding!

Het maken van keuzes is en blijft een uitdaging, dit geld voor ons allemaal. Weten, kunnen, doen en volhouden zijn verschillende dingen. Wij weten bijvoorbeeld allemaal wat een gezonde voeding ongeveer inhoudt, maar het consequent na streven hiervan is heel moeilijk, wij weten ook allemaal dat bewegen goed voor ons is, maar hebben toch moeite om aan de beweegnorm te voldoen.

Snap jij het? #obesitas #depressie #Inactiviteit #sociale isolatie allemaal maatschappelijke zeer complexe problemen. De moeilijkheidsgraad is enorm en toch hoor je uitspraken zoals “je moet gewoon meer gaan bewegen”, “je moet minder eten”, “je moet je meer mengen met andere mensen”. Je moet dit en je moet dat als of het heel simpel is. Jullie zien het al aankomen als het zo simpel was dan waren deze maatschappelijke problemen er niet.


Probeer maar eens aan je leefstijl te werken als je schulden hebt, of je hebt een zware diagnose gekregen die je nog moet verwerken, of je ouders zitten in een vechtscheiding, of je vindt je studie eigenlijk niet zo leuk, of je woont in een wereld waar je 1000000 fastfood restaurants hebt, of je bent geboren in een kansarme familie die woonachtig is in een achterstandswijk of in een oorlogsgebied, of je ervaart geen autonomie en ga zo maar door, het gaat erom dat alle deze mensen in bovenstaande voorbeelden vooral bezig zijn met overleven. En het nare aan deze situaties is dat er vaak sprake is van onmacht en niet perse onwil.


Maar goed mensen in beweging brengen is en blijft een uitdaging want ondanks de overleefstand is het essentieel om op zoek te gaan naar datgene waar we wel controle over hebben, naar datgene wat we wel kunnen beïnvloeden en met we bedoel ik niet alleen de deelnemers maar ook alle betrokkenen. En het meest essentieel reden om te gaan bewegen is simpelweg om meer uit het leven te kunnen halen. Mensen motiveren om meer uit het leven te halen doe je door in te spelen op het juiste motivatie type en dan hebben we het over de autonome motivatie. De wetenschap heeft aangetoond dat dit type vorm het meest succes voorspelt als het gaat om gedragsverandering en volharding daarvan.

Spreid het woord: Het is moeilijk om te focussen op gezondheidsbevorderend gedrag wanneer je naar je gevoel in een overleef stand zit

De reden dat bewegingsagogen uitermate geschikt zijn om met kwetsbare mensen te werken is dat de bewegingsagoog per saldo een beroep doet op de autonome motivatie van zijn deelnemers. Als je er even bij stil staat dan merk je dat veel deelnemers bij jouw begeleiding wel mee doen, overstijgend functioneren en tevreden zijn. Daarom zijn de bewegingsagogen de aanjagers van bewegingsgerichte zorg. Wij kunnen niet alleen onze bewoners en deelnemers motiveren maar ook andere disciplines. We hebben immers allemaal les moeten geven aan ons eigen klas genoten en overleefd :)


In deel 2 gaan we de zelfdeterminatie theorie inhoudelijk bespreken.



85 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page